2022 рік: підсумки та перспективи

2022-й видався насправді важким. Кожний бібліотечний заклад так само як і кожен бібліотечний фахівець та, мабуть, й кожен українець переживали різні стадії: від страху, паніки, повної розгубленості до піднесення й шаленого бажання зробити щось на користь країні. І це бажання та  абсолютна сконцентрованість на бодай невеликій справі, допомогли вистояти в умовах війни не лише нам, бібліотекарям. Як показала практика, бібліотеки стали прихистком для своїх користувачів як фізично в якості укриття, гуманітарного штабу або пункту незламності, так і віртуально як дистанційні інформаційні центри та своєрідні точки опори.

На жаль статистика 2022 року бібліотечної галузі Донеччини надто сумна. По факту маємо 36 бібліотек, що продовжують працювати офлайн на території області. Більшості довелось повністю змінювати формат роботи й переходити в онлайн/дистанційне обслуговування. Проте, все, що не вбиває, робить нас сильнішими.

30 березня мали чудову нагоду не лише підсумувати роботу минулого року, а й обговорити з колегами наші перспективи. Куди спрямовувати діяльність бібліотек, які нові форми доцільно запроваджувати, досвід яких бібліотек України може бути використаний в роботі бібліотек Донеччини. А ще намагались вивести формулу «виживання» бібліотеки в умовах воєнного часу.

Звісно, кожна діяльність має обліковуватись. Як би нам не хотілось оминути бібліотечну статистику, поки без неї нікуди ☺. Тож розглядали оновлені форми звітності на 2023 рік, затверджені наказом МКІП 28.11.2022 р. № 463, та ділилися досвідом, як зафіксувати традиційні показники у незвичних умовах роботи.

Доступ до матеріалів семінару:

Доступ до звітних форм та інструкцій тут
Доступ до зразків форм первинного обліку тут.

Please publish modules in offcanvas position.

Зворотній зв'язок

Зворотній зв'язок

Ваше повідомлення успішно відправлено