Я – майбутнє Донеччини 2023

02 листопада відбулось Свято підбиття підсумків щорічного обласного конкурсу серед юних читачів «Я – майбутнє Донеччини», який був започаткований Донецькою обласною бібліотекою для дітей за підтримки управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації з метою розкриття творчого потенціалу дітей та підлітків Донецької області, заохочення їх до створення перших якісних літературних та художніх робіт.

Урочисту церемонію відкрила начальник управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації Вікторія Точена, яка зазначила: «Читаючи та передивляючись твори, ми відчували неймовірну гордість, що на Донецькій землі зростають справжні патріоти – діти, які всім серцем люблять Україну та вболівають за її майбутнє».

Учасники конкурсу представили на розгляд журі поетичні та прозові твори у трьох номінаціях: «Моя мрія», «Думи про патріота», «Мій рідний краю, славлю я тебе» у двох вікових категоріях: 9–12 років та 13–18 років. Цього року ми отримали 22 творчі роботи. До конкурсу доєднались юні таланти з усіх куточків Донецької області:  Лиман й Краматорськ, Родинське й Очеретине, Маріуполь й Селидове, Керменчик й Шилове, Успенівка й Озерне, Новотроїцьке й Петрівське.  На жаль, діти стали очевидцями всіх жахіть війни та швидко подорослішали. Багатьом довелось покинути рідні домівки й шукати прихисток по всій Україні та навіть світу – Львівщина, Тернопільщина, Дніпровщина, Київщина, Івано-Франківщина Німеччина, Словаччина… Та попри все, війна не спроможна забрати мрії, змусити відмовитись від планів на майбутнє.

Донецька обласна бібліотека для дітей вдячна талановитим, неперевершеним, творчим, учасникам Конкурсу за надіслані роботи. Всі вони, сповнені надії, незламної віри та впевненості у нашій Перемозі! Кожна висвітлює мрії про мирне майбутнє України. Твори просякнуті повагою та любов’ю до рідного краю, а також бажанням якомога скорішого повернення додому… Всі роботи надзвичайно щирі та зворушливі, теплі й глибокі, відкриті та чесні! Але, все ж таки, перемогу здобули найкращі та найдостойніші:

 

Гран-прі виборола

  • Шепотько Ілона за твір «Легенда про назву міста Лиман та його заснування», який подавала в номінації «Мій рідний краю, славлю я тебе!».

 

Дипломом лауреата І ступеня нагороджені:

  • Ралітна Єлизавета в номінації «Мій рідний краю, славлю я тебе!», поетичні твори, вікова категорія 13-18 років;
  • Солдатенко Дарія в номінації «Мій рідний краю, славлю я тебе!», поетичні твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Масло Катерина в номінації «Моя мрія», прозові твори, вікова категорія 9-12 років.

 

Дипломом лауреата ІІ ступеня нагороджені:

  • Ковальов Кіріл в номінації «Мій рідний краю, славлю я тебе!», поетичні твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Галушко Марія в номінації «Мій рідний краю, славлю я тебе!», прозові твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Лахматов Ярослав в номінації «Моя мрія», поетичні твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Волков Максим в номінації «Моя мрія», прозові  твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Лобода Емілія в номінації «Думи про патріота», прозові  твори, вікова категорія 13-18 років. Також нарис Емілії журі конкурсу відзначило як кращу публіцистичну роботу.

 

Дипломом лауреата ІІІ ступеня нагороджені:

  • Котов Нікіта в номінації «Мій рідний краю, славлю я тебе!», поетичні твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Божченко Діана в номінації «Мій рідний краю, славлю я тебе!», прозові твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Нагорська Вероніка в номінації «Моя мрія», поетичні твори, вікова категорія 9-12 років;
  • Сафарова Карина в номінації «Моя мрія», прозові  твори, вікова категорія 9-12 років;

За підсумками конкуру було видано збірку кращих творчих робіт «Я – майбутнє Донеччини», яку в друкованому вигляді отримають переможці та лавреати конкурсу. Всі охочі також мають можливість завантажити електронне видання.

Навіть онлайн-формат не завадив святковому настрою. Під час заходу юні таланти, їх наставники та батьки ділилися враженнями, здобутим досвідом, творчими задумами. За словами, заступника директора Лиманського ліцею №1 Валентини Пашкевич: «Конкурс – це можливість для дітей виразити себе, огорнути в слова почуття, що останні майже два роки переповнюють душу кожного українця». Пані Валентина поділилась й секретом прищеплення дітям любов до творчості та літератури. Адже її вихованці не перший рік беруть участь в обласних та всеукраїнських конкурсах і посідають призові місця.

Неперевершеним фіналом свята стала зустріч з видатним українським дитячим поетом, прозаїком та казкарем Сашком Дерманським, автором книг «Чудове чудовисько», «Маляка. Принцеса Драконії», «Володар макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Король буків, або таємниця Смарагдової книги». Відкрите спілкування та відповіді на найрізноманітніші питання. Олександр Дерманський щиро поділився власним письменницьким досвідом й зазначив, що кожен має плекати в собі доброту, бо все хороше починається з доброго серця. Також відомий письменник побажав всім учасникам конкурсу не зупинятися на досягнутому, наполегливо шукати свій шлях, розвивати талант і відточувати власну майстерність.

 

На завершення свята заступник директора Донецької обласної бібліотеки для дітей Лілія Козінченко зазначила: «Можна визнати людину на світовому рівні, можна визнати її на державному рівні. Але дуже важливо, коли людина визнається рідною маленькою батьківщиною», – й від всіх фахівців бібліотеки щиро побажала кожному, хто цього року взяв участь в конкурсі – якомога скорішого здійснення мрій та наснаги у творчості!

Please publish modules in offcanvas position.

Зворотній зв'язок

Зворотній зв'язок

Ваше повідомлення успішно відправлено