Природа рідного краю

Донеччина по праву пишається своєю неповторною природою: безкрайніми степами, природним ландшафтом, безцінними скарбами рослинного та тваринного світу, річками, і, звичайно, перлиною Приазов’я – Азовським морем. Рельєф області рівнинний, що переривається на півдні і сході хвилястими формами Приазовської височини та Донецького кряжу.

Донецька область – найбагатший природними ресурсами регіон України. Тут знаходиться 12% всіх природних багатств країни. Основним багатством надр Донецької області є кам’яне вугілля. Багата Донеччина сіллю, доломітним вапняком, цементною сировиною, гіпсом, будівельною крейдою, цегельно-чепепичною сировиною тощо. Серед рельєфу віділяють: Донецька височина (Донецький кряж), Приазовська височина, Придонецька терасова рівнина, Приазовська низовина. Клімат області різко континентальний з різким коливанням температур, низькою відносною вологістю повітря та засушливо-суховійними явищами.

Багатий і самобутній рослинний світ Донбасу. Це місце зростання звичайних і унікальних, рідкісних рослин, корисні властивості багатьох з них ще не зовсім виявлені наукою. За підрахунками Донецького ботанічного саду та Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного тут зустрічається більше 1800 видів вищих рослин. Є й такі, яких більше ніде не можна побачити. До Європейського червоного списку віднесено 11 видів рослин До Червоної книги України включено 45 видів рослин, що зустрічаються в нашому краї. У їх числі узколокальні (ендеміки), тобто мають дуже обмежену територію поширення і не зустрічаються за межами Донецького кряжа і Приазов'я, і реліктові, що залишилися з далеких геологічних часів лише в небагатьох місцях планети.

Невід'ємним компонентом природи Донбасу є тваринний світ. На території області налічується 25 тис. видів різноманітних систематичних груп, у тому числі 24 тис. видів безхребетних (молюски, комахи, павукоподібні, черви та інші). До Європейського червоного списку занесені 12 видів місцевих тварин, до Червоної книги України – 45 видів. Понад 140 видів є рідкісними для регіону. Майже 70 видів наземних хребетних тварин віднесено до категорії мисливських, у тому числі: лось, олень благородний і плямистий, кабан, козуля, заєць-русак, ондатра, бобер, байбак, лисиця червона, вовк, єнотовидний собака, норка вільна, борсук, видра, куниця, тхір чорний, сіра куріпка, фазан, перепілка, дикі голуби, гуси, качки, лебеді, лиска, кулики. У лісах на півночі області, окрім згаданих видів, поширені також окремі види, які проникають у регіон уздовж заплави Дінця: єнот уссурійський, сарна європейська (можливі знахідки азійської), вивірка руда тощо. З птахів тут мешкають: фазан, грак, сорока, соловей, різноманітні синиці, горлиці, сови, дятли.. На піщаних косах і узбережжі Азовського моря зустрічаються: лисиця, заєць сірий, з птахів: сіра гуска, лисуха, мартини, качки, кулики, голуби та ін. Постійно перебувають та фіксуються під час міграції близько 300 видів птахів. На території Донецької області найбільше розмаїття птахів у національному природному парку «Меотида», де зафіксовано близько 275 видів пернатих, з яких близько 100 гніздяться. 53 види птахів занесені до Червоної книги України.

Для гідрології області характерна маловодність. Великих рік у звичайному розумінні немає. Ріки належать до басейнів Дніпра, Дону і Азовського моря. Головна ріка – Сіверський Донець, її довжина 1053 км. Серед інших: Вовча, Самара, Солона, Кашлагач, Казенний Торець, Сухий Торець, Кривий Торець, Бахмут тощо. З південних схилів Донецького кряжу беруть початок річки, що впадають в Азовське море: Міус. Кальміус (його притока Кальчик), Кринка, Мокрий Єланчик та ін. Озера для Донбасу нехарактерні: до них відносять меандри, що відокремилися від головного річища Сіверського Дінця: солоні озера Ріпне, Сліпне, Рейсове.

Перлиною Приазов’я вважається Азовське море, яке завжди було одним з кращих місць для сімейного відпочинку. Цілющі властивості моря були відомі давно – неглибоке і тепле, багата мікроелементами морська вода, прекрасні піщані пляжі. Глибина Азовського моря не перевищує 13,5 метрів. Стародавні греки не вважали Азов морем, вони називали його Меотійське озеро. Воно завжди було одним з найбільш рибних місць у світі. Ще древні греки і скіфи називали Азовське море у відповідність з його рибними багатствами – Меатіда («годувальниця») і Каргулак («багате рибою»). Через величезну кількість молюсків, які мешкають в ньому і при цьому відчувають себе чудово – Азовське море називають молюсковим морем. Пляжі Азовського моря складаються з піску і черепашнику. Якщо купатися в Азовському морі беззоряної літньої ночі, особливо в кінці серпня, то у прибережній зоні можна помітити світіння, мерехтіння в воді. Це мерехтіння вогників викликає планктон, який живе ближче до берега.

Природно-рекреаційний потенціал області величезний. Перлиною Донбасу, Донецькою Швейцарією називають Святогір’я. В Донецькій області два Національні парки: Меотида і Святі гори; 4 заповідники: Кальміуський, Кам’яні могили, Крейдяна флора та Хомутовський степ. Особлива гордість Українського степового природного заповідника – ковила, якої тут налічується 14 видів. За цим показником він не має собі рівних у світі. Неповторна природа Донецького краю представлена ландшафтними парками: «Клебан Бик», «Краматорський», «Донецький кряж», «Половецький степ», «Зуївський» і «Слов’янський курорт». Останні роки в області частіше створюються заказники. Їх мета – збереження і відтворення цілого природного комплексу чи його окремого компонента. В області з’явилось 50 нових територій і об’єктів природно-заповідного фонду. Переважно це заказники і пам’ятки природи.

Please publish modules in offcanvas position.

Зворотній зв'язок

Зворотній зв'язок

Ваше повідомлення успішно відправлено