ProЧитання

Ні для кого не буде секретом, що для того, щоб завжди залишатись цікавою людиною та розумним співрозмовником для всіх, треба читати, читати і ще раз читати. При чому читати вдумливо та регулярно! На жаль, сьогодення в нас таке, що люди все рідше беруть в руки книгу, частіше замінюючи її Інтернетом. Технічний прогрес на лице, але забувати про справжні книжки все ж не варто.

У цьому розділі ми будемо знайомити всіх і маленьких і вже досить дорослих наших читачів з цікавими фактами та думками видатних людей, які впевнені, що книга рятує нас від невігластва і самотності адже той хто читає завжди стоїть на порядок вище на сходинках життя, а успіх безсумнівно супроводжує його протягом усього життя! Так давайте ж починати читати якомога раніше! І нехай мудрі притчі та історії з реального життя про те як книга та читання врятували, або допомогли комусь із нас стати успішніше стануть прекрасною мотивацією для того що б взяти книгу в руки і зануритися в читання!

Почнемо звісно з мудрості, яка найчастіше, в нашій свідомості асоціюється з кількістю знань. от і виходить, що чим більше читаємо, тим мудрішими стаємо! згодні? так! але, здається не всі так вважають! ну, що ж спробуємо розібратися.

ПРИТЧІ: це мудрі казки для дорослих і дітей, які допомагають зрозуміти найважливіші основи та принципи життя.

Завдяки притчам ми стаємо мудріші та виховуємо в собі добрі якості.

Відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері у своїй філосовсько-алегоричній притчі-казці «Маленький принц» зауважив: «Усі ми з берега дитинства, хоча часто забуваємо про це». І кожен з нас прийшов з такої країни. А притча і казка теж звідти – з дитинства людства і з дитинства нашого народу.

Тож почнемо з давньої африканської притчі-казки, що має назву «Як з’явилися у людей казки та притчі».

Жила собі колись миша. Бігаючи скрізь, проникала вона в будь-які будинки, у найпотаємніші сховища, а її очі ставали свідками багатьох подій. Одного разу миша вирішила сплести собі казки та притчі з усього того, що побачила на своєму віку. Кожну притчу та казку одягала у яскраве плаття – чорне чи біле, червоне чи синє. Так і з’явилися казки та притчі у мишачій хаті. Вони замінили миші дітей. Та якось по тому полю, де була мишача хатка, проходила отара овець, і якась вівця вибила ногою двері. Казки та притчі вибралися з хати та й розбіглися по всій землі. Тому й немає на землі народів, які б не знали давніх притч та казок, як немає, мабуть, і людей, які б їх не любили.

Ну, а тепер про мудрість книг та наскільки важливо починати читати з раннього дитинства і, що там про це кажуть давні притчі?

Чого навчають книги?

Притча

Коли в школу прийшов сліпий хлопчик, діти з подивом запитали вчителя:
- Як же він буде вчитися, якщо він сліпий?
- Сліпа людина без книги. А наш новий учень вміє читати руками. У нього є спеціальні книги, в яких літери витиснуті точками, - пояснив учитель.
Спочатку діти дражнили сліпого, але хлопчик на жарти не ображався.
У сліпого була відмінна пам'ять, і він все запам'ятовував з першого разу. Діти незабаром звикли до сліпого хлопчика і просили у нього допомоги на заняттях.
Коли діти тікали на перерву, сліпий залишався в класі і читав. Спочатку книг у нього було мало, але вчитель виписував їх, звідки тільки можна. Іноді після занять учитель сам читав вголос сліпому хлопчикові, і вони разом обговорювали прочитане.
Одного разу під час уроку вчитель відчув гострий біль у серці. Він стиснув зуби і повільно опустився на стілець. Біль не відпускала, але вчитель вирішив довести урок до кінця.
У цей момент сліпий хлопчик закричав:
- Нашому вчителю погано, терміново потрібен лікар.
Діти схопилися з місць. Прийшов лікар, і вчителі забрали його до лікарні.
- Як ти дізнався, що вчителю погано? - здивувалися діти.
- У нього тремтів голос, він зблід і замовк в середині фрази. Тоді я все зрозумів.
- Хіба ти бачиш? - запитав один хлопчик.
- Не бачу, але відчуваю. Наприклад, я відчував, Антуан, що ти сьогодні вранці був сумний, напевно, тебе насварили вдома.
- Так правильно. Але як можна відчувати, якщо не бачиш? - здивувався Антуан.
- Мене книги навчили відчувати, - пояснив сліпий хлопчик. - Коли людина відчуває, він немов бачить. Пам'ятаєш, вчитель нам говорив: «Сліпа людина без книги».

Книга щастя

Притча

По дорозі шкандибав одноногий жебрак. Він побачив шматок паперу на дорозі і вирішив, що цей папірець стане в нагоді для того, щоб розпалити вогонь.
Потрібно сказати, що давним-давно жебрак був щасливою людиною: у нього була дружина і діти, у нього був багатий будинок і рясний стіл. І батьки його були живі і здорові.
А потім, почалася війна і, в цій війні, щасливець втратив ногу, а його батько загинув в бою. І його багатий будинок згорів. А коли відступила війна, в їх місто прийшла чума і забрала у нещасного інваліда дітей і дружину.
Від колишнього щастя не залишилося і сліду. І тепер жебрак жив в землянці зі своєю старою вмираючою матір'ю.
Перед тим, як розпалити вогонь, жебрак прочитав старий рукопис. А в цьому рукописі було ось що: «За містом у рудій горі є печера. У тій печері довгий коридор з тисячею дверей. І за кожними дверима захований скарб. А найголовніший скарб зберігається в одній з кімнат - це Книга Щастя. Хто цю книгу візьме, той зможе виконати всі свої найнеймовірніші бажання. І стане щасливим.
Однак, той хто увійде в печеру, може увійти в неї тільки один раз. І в кожну з кімнат можна увійти тільки один раз. І скарби можна взяти тільки з однієї кімнати».
Всю ніч він не міг зімкнути очей. Він мріяв про те, що прочитає чарівну книгу. А потім пожвавить дружину і дітей, і свого батька. А ще зробить так, щоб його мама не хворіла і не старіла. І в їхньому місті більше не буде ні війни, ні чуми. І будинок його буде повною чашею, і в цьому будинку буде дзвеніти дитячий сміх.
І як тільки посіріло чорне небо, він відправився в шлях. Без труда знайшов він печеру і побачив довгий коридор з тисячею дверей. За першими дверима жебрак побачив скрині з золотом і дорогоцінним камінням. Він закрив ці двері і відкрив наступну - дорогоцінні тканини і гори різнобарвних перлів. І ці двері він закрив.
Десять дверей, двадцять, п'ятдесят, сто ... А книги все немає. І за кожними дверима купи і розсипи скарбів. Він втомився, і в його голову прийшла думка: «А раптом ніякої книги і зовсім немає. Я пройду повз скарбів і залишуся з порожніми руками. Якого щастя я шукаю, коли за кожними дверима лежать величезні багатства і я можу їх взяти прямо зараз ».
І він вирішив припинити пошуки, набив мішки золотом і дорогоцінним камінням так, що не в силах був їх підняти. Жебрак уперся єдиною ногою в підлогу, вчепився за мішки руками, нігтями і зубами, і потягнув, і покотив, і захрипів ... І, все таки, виволік це багатство з печери.
Він впав на дорогоцінні мішки, його руки тремтіли від непосильної роботи, а з сухого рота зі страшним хрипом виривалося повітря. Але, жебрак, в цей момент, був щасливий. Він зумів. І тепер його життя зміниться! А що зміниться? Золото поверне йому сім'ю? Мама не помре?
Навіщо йому багатство, якщо не з ким розділити радість?
Новоявлений багач скинувся з мішків і рвонувся до гори ... Але, перед його очима постала монолітна руда скеля. Печери більше не було. І старий рукопис зник самим таємничим чином ...
Наше життя - як довгий коридор з великою кількістю дверей і за будь-якою з них може бути щастя. Воно, так іноді буває, зовсім поруч і дуже часто стоїть тільки придивитися до того, що у тебе вже є. І золото ніколи не замінить щастя просто тому, що у кого є щастя - у того є і золото, а у кого є тільки золото - щастя немає. І не можна вибирати між щастям і золотом.

Продавець книг і аптекар

Афганська притча

Одного разу аптекар зайшов до крамниці свого сусіда, продавця книг. Побачивши на прилавку нову книгу, він запитав:
- Скажи, шановний, чи варто читати цю книгу? Чи буде від цього якась користь?
- Прости мене, любий, - відгукнувся продавець книг, - але я її сам ще не читав.
Аптекар здивувався:
- Як же ти, пропонуєш книги, які сам не читав ?!
- А я і не знав, - відповів продавець книг, - що ти приймаєш всі ліки, якими торгуєш!

Читання

Суфійської притча

Наваба Джана Фіша Хана запитали:
- Чому вчитель не дозволяв Румі вивчати роботи його власного батька? Хіба не очевидно, що вивчення хорошого не може принести нічого, крім хорошого?
Джан Фіша відповів:
- Є дві причини. Перша полягає в тому, що для кожної людини є відповідне пояснення. Очевидно, що, якщо він дасть власне пояснення, він може піти неправильним шляхом. Так, наприклад, якщо дитина читає звід законів, він неправильно витлумачить частини законів, які розглядають ті питання, щодо яких у нього ще немає свого досвіду.
По-друге, книги вищого вчення написані для того, щоб відповідати потребам часу, місця і людей, яким їх слід прочитати. Якщо, наприклад, ви читаєте китайські книги про фарбувальну справу, ви можете стати китайським фарбувальником тканин, хоча тут може і не бути попиту на стиль забарвлення, вироблений в Китаї. Аналогічно, якщо люди в деякій області досягли стадії, що виходить за рамки того, що частково описується в більш ранніх книгах, то змушувати їх концентруватися на такому матеріалі - значить тягти їх назад.
Ви повинні бути ґрунтовно ознайомлені з рекомендованими роботами. Однак для розуміння їхнього змісту потрібно керівник.

Купіть книжку

Притча від Миколи Бутенко (Джерело)

Йде молода жінка з дворічною дитиною.
- Матуся, купіть книжку своїй дитині.
- Рано йому, ще не читаємо.
Йде молода жінка з п'ятирічною дитиною.
- Матуся, купіть книжку своїй дитині.
- Пізно вже. Одні гаджети в нього на думці!

КАЗКА: один з найдавніших широко розповсюджених та живучих жанрів усної народної творчості.

Немає на земній кулі народу чи племені, які б не мали своїх казок. Бо через казку формуються цілі народи. У казках проявляються уявлення народу про щастя, втілюються його ідеали, любов до прекрасного і героїчного, всепереможна віра в добро і справедливість.

Казка - справжній мотиватор до читання! I це справді так!

Казка про книгу

Ольга Лапушена

– Знову до школи, – Петрик зітхнув і вийшов на вулицю.– Як же швидко пролетіли канікули!
Петрик – учень п’ятого класу. Він ніколи не любив вчитися і завжди йшов до школи неохоче. Батьки всіляко намагалися заохотити його до навчання, але у них нічого не виходило. От і сьогодні у Петрика настрій був зовсім кепський, адже знову довелося йти до школи.
Було друге вересня і погода була чудова. Сонечко сяяло, посміхалися квітки на клумбах, пташки співали веселі пісні і тільки Петрик був набундючений, як осіння дощова хмаринка. Першим уроком за розкладом була математика.
– Це вже занадто, – понуро скаржився на життя хлопчик. – Мало того, що потрібно йти до школи, так ще й починати потрібно з математики.
Він ішов повільно, розглядаючи яскраві вітрини і нікуди не поспішав. Аж раптом, біля вітрини книжкового магазину Петрикові здалося, що невеличка блакитна книжка поворухнулася. Петрик підійшов ближче і уважно придивився, але книжка стояла нерухомо.
– Мабуть, здалося, – прошепотів хлопчик. Тільки-но він рушив далі, як книжка знову ворухнулася. Петрик тут же зайшов до магазину і попросив показати йому блакитну книжку з вітрини. Книжка блакитного кольору була без назви.
– Навіть дивно, що ти обрав саме цю книгу, – здивувалася молода продавчиня. Зазвичай діти обирають книжки з яскравими обкладинками і виразними назвами.
– Що тут дивного? Вона ж рухається сама по собі, – відповів Петрик.
– Не вигадуй! – посміхнулася продавчиня. – Будеш її купувати?
– Буду, – пробурчав хлопчик.
Усю велику перерву Петрик вмовляв книжку рухатися, щоб це побачили його друзі. Але вперта книжка і не думала ворушитись. Хлопчик дуже на неї образився, адже друзі з нього сміялися і тепер, напевно, цілий рік глузуватимуть. Тільки-но Петрик прийшов додому, закинув книжку за ліжко і вирішив більше ніколи про неї не згадувати. Та мати, прибираючи в його кімнаті, знайшла неслухняну книгу. І Петрику довелося все згадати.
– А звідки вона в тебе? – запитала мати у сина.
– Купив.
– Ти купив книгу?! – зраділа мати. – Потрібно батьку розповісти.
Побачивши, як зраділа мама, Петрик вирішив хоча б погортати свою покупку. Та, коли він її відкрив, то побачив лише порожні аркуші. Ввечері мати розповіла батькові про несподіваний вчинок сина, і батько також дуже зрадів.
– Принеси її, будь ласка. Я хочу на неї подивитися, – попросив тато.
Петрик знизав плечима і приніс порожню книжку. Батько обережно відкрив її і пробіг поглядом по сторінці.
– Це чудова книжка! Я її читав у дитинстві. Вона дуже цікава, про ковбоїв та індіанців.
Хлопчик дуже здивувався, адже для нього сторінки книги продовжували бути порожніми. А вранці наступного дня, коли його мама погортала порожню книжку, вона теж дуже зраділа:
– Ой, як чудово! Цю книжку я читала в дитинстві! Вона про чарівну няню.
Петро зовсім розгубився. І вирішив негайно в усьому розібратися. Сьогодні він ішов до школи тією ж дорогою, що й тоді, коли купив книжку. Він уважно роздивлявся вітрини. Але книжкового магазину там вже не було. Замість нього розташовувався кондитерський магазин. Петрик зайшов до нього. За прилавком стояла та ж сама продавчиня, що продала йому книжку.
– Доброго ранку, – привітався Петрик.
– Доброго ранку, – відповіла йому дівчина. – Хочеш купити печива? – запитала вона.
– Ні. Я хочу запитати про книжку, яку я у вас купив.
– Яку книжку, хлопчику? – здивувалася дівчина. – Ми книжки не продаємо. Ти краще купи печиво.
Петрик послухався, купив печиво і пішов до школи, так нічого і не зрозумівши. Печиво було в залізній коробці синього кольору. На ній був зображений білий корабель, який намагався пройти поміж скель, але величезні хвилі заважали йому.
Ввечері Петрик зручно влаштувався у кріслі, відкусив шматочок печива і відкрив книжку. Вона так і була порожньою. Тоді хлопчик вирішив роздивитися коробку, на якій великі хвилі намагалися потопити корабель. Скелі ворожо оточили судно. Зручне крісло і смачне печиво допомогли розігратися уяві і Петрик раптом уявив себе на борту цього корабля, який посеред океану відважно боровся з хвилями і підводними рифами, обминав скелі й обходив мілини. Петрик раптом почув, як кімната захиталася і йому в обличчя дмухнув поривчастий океанський вітер.
– Чого стоїш? – почув хлопчик хрипкий окрик і озирнувся. Прямо на нього дивився старий матрос. Він звертався саме до Петрика.
– Біжи до капітана, хлопче, і скажи, що наш корабель «ковтнув» води.
Петрик побіг шукати капітана. Матрос продовжував йому щось голосно кричати, але Петрик не зрозумів жодного слова. Він зрозумів тільки, що корабель може просто зараз потонути.
Швидкому хлопчику пощастило, адже він знайшов капітана майже одразу. Той виявився височенним чоловіком з густими бровами і палаючими очима. Почувши слова Петрика, капітан вибіг на палубу і почав віддавати накази. Матроси миттєво виконували всі вказівки капітана, і корабель, обійшовши скелі і рифи, попрямував у заданому напрямку.
Через годину Петрик з капітаном пили чай в просторій капітанській каюті. Небезпека минула, корабель був відремонтований і зміг успішно продовжувати свій хід.
– А ти молодець! Не злякався, не сховався, а відважно допоміг команді, – похвалив Петрика капітан і запросив до себе в каюту.
Капітанський чай був дуже смачним, в каюті було тепло і затишно, проте Петрикові дуже захотілося потрапити додому. І як тільки він це усвідомив, то опинився у своїй кімнаті. Перед ним лежала відкрита книга, але вже не порожня, а наповнена якимось текстом. Подивившись на обкладинку, Петрик побачив назву, написану великими золотими літерами: Д. Стівенсон, «Острів скарбів».
Петрик продовжив читати. Пригоди, що були описані в книзі, виявилися такими захоплюючими, що хлопець не помітив, як прочитав історію до кінця. Але, як тільки Петрик прочитав останнє слово, текст на сторінці почав зникати і через хвилину книжка знову стала порожньою. Тоді хлопець зрозумів, що книзі можна замовляти пригоди. Він зручно вмостився у кріслі, відкрив книгу, відкусив смачне печиво, заплющив очі і уявив себе на безлюдному острові. Тієї ж миті Петрик опинився на теплому білому піску під великою пальмою. А на обкладинці книги з’явилася назва «Робінзон Крузо».

Please publish modules in offcanvas position.

Зворотній зв'язок

Зворотній зв'язок

Ваше повідомлення успішно відправлено